Forum breyt Strona Główna
Leśne i Ogrodowe SMAKOŁYKI :)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum breyt Strona Główna -> Świat dla każdego odważnego:)
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
grace
Gość






PostWysłany: Pon 12:27, 12 Cze 2006    Temat postu:

smakolyki z sobotniego mroznego poranka
chyba widac, ze sa to okolice 4.44

[link widoczny dla zalogowanych]

pozniej to juz trzeba sie bylo rozgrzewac nalewka na czarnym bzie
Powrót do góry
Przewodnik




Dołączył: 18 Paź 2005
Posty: 219
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Ruciane-Nida

PostWysłany: Pon 19:59, 12 Cze 2006    Temat postu:

Nalewka na czarnym bzie bardzo przednia. Cool

Ale temat nalewki <tej właśnie nalewki> koniecznie trzeba szerzej poruszyć w temacie Wink
Powrót do góry
Zobacz profil autora
grace
Gość






PostWysłany: Wto 6:58, 13 Cze 2006    Temat postu:

ja jestem od produkcji
a wy docenty, doktory i inne inzyniery od teoretyzowania
czekam na konkrety
sezon juz niedlugo
tymczasem prosit
Powrót do góry
Hala
Gość






PostWysłany: Wto 8:08, 13 Cze 2006    Temat postu:

Po dzisiejszym upale to się chyba coś ruszy w lesieee Cool
Powrót do góry
Przewodnik




Dołączył: 18 Paź 2005
Posty: 219
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Ruciane-Nida

PostWysłany: Wto 12:38, 13 Cze 2006    Temat postu:

Zacznę od przepisu na nalewkę na czarnym bzie.

Składniki:
- 2 kg owoców czarnego bzu
- 1,5 kg cukru
- 3 l wody
- 0,7 l białego wytrawnego wina
- 1-1,5 l spirytusu
- 2 limonki lub 1 cytryna
- 0,5 łyżeczki cynamonu
- kilka goździków


Przepis wykonania
Zrywamy bardzo dojrzałe owoce czarnego bzu, dokładnie je oczyszczamy i myjemy. Następnie wrzucamy do garnka wraz z cukrem oraz sokiem wyciśniętym z limonek lub cytryny. Dodajemy goździki i cynamon oraz wodę. Stawiamy na małym ogniu i mieszamy by się nie przypaliło. Po zagotowaniu odstawiamy do wystygnięcia. Zimny - filtrujemy.Do przesączu dolewamy wino i odstawiamy na dzień lub dwa. Po tym czasie dodajemy i mieszamy ze spirytusem, następnie rozlewamy do butelek. Szczelnie korkujemy i odstawiamy na kilka tygodni w chłodne i ciemne miejsce, aby nalewka dojrzała.

smacznego i dawkować w ilościach niewielkich do umiarkowanych Cool


Ostatnio zmieniony przez Przewodnik dnia Wto 12:46, 13 Cze 2006, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Przewodnik




Dołączył: 18 Paź 2005
Posty: 219
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Ruciane-Nida

PostWysłany: Wto 12:39, 13 Cze 2006    Temat postu:

Postaram się zamieszczać inne przepisy. W miarę możliwości - oczywiście (pomiędzy jedną a drugą degustacją)Smile
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Przewodnik




Dołączył: 18 Paź 2005
Posty: 219
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Ruciane-Nida

PostWysłany: Wto 13:00, 13 Cze 2006    Temat postu:

ciekawostka - nie próbowałem!

[link widoczny dla zalogowanych]
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Przewodnik




Dołączył: 18 Paź 2005
Posty: 219
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Ruciane-Nida

PostWysłany: Śro 5:52, 14 Cze 2006    Temat postu:

przepis na tę chwilę, różyczki zakwitły

Nalewka na płatkach róży

Składniki:

- ok. 0,7 l płatków dzikiej róży
- 1 l przegotowanej, gorącej wody
- 0,7 l płynnego miodu
- 0,5 l spirytusu


Sposób wykonania
Ucieramy płatki dzikiej róży (najlepiej w moździerzu) i zalewamy gorącą wodą. Przelewamy miksturę do szczelnie zamkniętego naczynia i pozostawiamy do wystygnięcia. Następnie filtrujemy ją przez gazę lub płótno do garnka. Dodajemy miód i zagotowujemy cały czas mieszając, żeby się nie przypaliło! Gdy otrzymamy gęsty syrop, zestawiamy garnek z ognia i czekamy, aż wystygnie. Wtedy mieszamy go ze spirytusem i tak przygotowaną nalewkę rozlewamy do butelek. Szczelnie je zamykamy i odstawiamy na półtora miesiąca w ciemne miejsce.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
grace
Gość






PostWysłany: Śro 8:00, 14 Cze 2006    Temat postu:

[link widoczny dla zalogowanych]
Powrót do góry
Przewodnik




Dołączył: 18 Paź 2005
Posty: 219
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Ruciane-Nida

PostWysłany: Śro 21:16, 14 Cze 2006    Temat postu:

Przepis na coś o trochę innej konsystencji Smile


Very Happy
Kotleciki grzybowe

Składniki:

- 5–10 dkg suszonych grzybów
- 3 jaja
- 2 małe cebule
- natka pietruszki
- 1 szklanka mleka
- 2 małe bułki
- bułka tarta
- sól, pieprz


Przygotowanie
Grzyby moczymy kilka godzin (najlepiej całą noc), następnie gotujemy w tej samej wodzie, odcedzamy i studzimy. Gdy ostygną mielimy je z bułkami namoczonymi w mleku (dobrze odciśniętymi). Dodajemy jajka, drobno pokrojoną i podsmażoną cebulę, posiekaną natkę pietruszki, sól i pieprz. Wyrabiamy składniki ręką na jednolitą masę i formujemy płaskie kotleciki. Obtaczamy je w tartej bułce i smażymy. Kotleciki grzybowe są doskonałe z ziemniakami i surówką.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
breyt
REPORTER



Dołączył: 15 Paź 2005
Posty: 6224
Przeczytał: 9 tematów

Skąd: Polska

PostWysłany: Czw 6:20, 15 Cze 2006    Temat postu:

Very Happy Cześć!

Maślaczki kuszą przy drodze do Wejsun Razz

Alle takie maciutkie jeszczeee>

Wink
Powrót do góry
Zobacz profil autora
grace
Gość






PostWysłany: Wto 7:21, 27 Cze 2006    Temat postu:

cos dla ochlody
tam gdzie rosna srebrniki, jest zawsze przyjemny chlodek, okraszony komarami

[link widoczny dla zalogowanych]

kwiat bzu czarnego - sezon w pelni - w ciescie nalesnikowym pychota:

nalezy wybrac kwiaty niezaatakowane przez mszyce, inaczej danie nie bedzie wegetariankie
moczymy w ciescie trzymajac za ogonek i na rozgrzany tluszcz
wtedy dopiero odcinamy nozyczkami ogonki, aby po chwili przelozyc na druga strone
do takich zgrabnych pachnacych troche narkotycznie placuszkow propomuje swiezo nazbierane czerne jagody i poziomki i bita smietane
Powrót do góry
kucharz
Gość






PostWysłany: Śro 10:55, 28 Cze 2006    Temat postu:

[link widoczny dla zalogowanych]
Smacnego Cool
Powrót do góry
TVP
Gość






PostWysłany: Śro 11:07, 28 Cze 2006    Temat postu:

Very Happy [link widoczny dla zalogowanych]
Powrót do góry
:)))
Gość






PostWysłany: Śro 11:22, 28 Cze 2006    Temat postu:

Dla pietruchy i reszty w tym TVP
[link widoczny dla zalogowanych]
Powrót do góry
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum breyt Strona Główna -> Świat dla każdego odważnego:) Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Następny
Strona 3 z 9

 
Skocz do:  
Możesz pisać nowe tematy
Możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
cbx v1.2 // Theme created by Sopel & Programy